Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Fourth Dimension

heavy metal

Line-up
Kostas Lagidis (vocals)
Panagiotis Baxevanis (lead guitar)
Vasilis Kanakis (rhythm guitar)
Kostas Kolias (bass)
Dimitris Komninos (drums)

Ex-members
-

Οι Fourth Dimension είναι ένα ακόμη μεγάλο συγκρότημα που έβγαλε η Θεσσαλονίκη. Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, δημιουργήθηκαν περί τα τέλη της δεκαετίας του 80. Δεν κατάφερα ποτέ να μάθω αν είχαν κυκλοφορήσει κάποιο demo, όπως και να'χει όμως το 1994 κυκλοφόρησαν ένα ανεπανάληπτο ΕΡ υπό τον τίτλο Novo που περιείχε μεν μόνο 3 τραγούδια, αλλά όπως είθισται να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις... τι τραγούδια. Το ΕΡ είναι ένα αριστούργημα, αν και από μιαν άποψη δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει το γεγονός, αφού μιλάμε για ένα συγκρότημα που ως επιρροές του παρουσιάζει συγκροτήματα όπως οι Metallica, Megadeth, Metal Church, Annihilator (της παλαιάς εποχής όλα τους βεβαίως, βεβαίως). Μετά το ΕΡ οι πληροφορίες μου λένε ότι έβγαλαν ένα promo (την ύπαρξη του οποίου δεν έχω καταφέρει να επιβεβαιώσω), προφανώς κυνηγώντας κάτι καλύτερο, αλλά πέραν αυτού ουδέν. Κάπου εκεί χάνονται και τα ίχνη τους.
Η μουσική τους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πολύ στρωτό heavy metal, ενίοτε με κάποια ψιλοpower στοιχεία. Μελωδικοί και τεχνίτες, έβγαλαν -μάλλον- δίχως την παραμικρή υποστήριξη ένα αριστουργηματικό ΕΡ και αποχώρησαν και αυτοί αθόρυβα από την ελληνική σκηνή.

Κυκλοφορίες

Novo (EP) (1994)

Λίγα δικά μου λόγια
Θεωρώ πως οι Fourth Dimension είχαν τα φόντα να γίνουν μεγάλο γκρουπ. Μπορεί να έχω μόλις 3 τραγούδια, αλλά νομίζω φαίνεται ξεκάθαρα αυτό. Ιδίως το Voice of Reason είναι από τα αγαπημένα μου γενικώς. Το ΕΡ τους θα μπορύσε άνετα να σταθεί στο εξωτερικό και γενικά οι ξένοι το έχουν -και αυτό- στα υπ'όψιν (σκεφτείτε πχ ότι εγώ από Γερμανό το αγόρασα. Η πλάκα είναι δε, ότι ενώ το έψαχνα για χρόνια και δεν το έβρισκα ποτέ, μόλις το αγόρασα μετά από κανάν μήνα το βρήκα να το έχει βρει και ο Γρηγόρης... Οι εκπληκτικές ειρωνίες της τύχης!). Μουσικά το συγκρότημα δεν θέλησε να εντυπωσιάσει. Επέλεξε τον δρόμο της απλότητας και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για τον οποίον τελικά ήταν τόσο εντυπωσιακοί (εξάλλου από τις φανφάρες έχουμε πήξει κιόλας). Ικανότητες είχαν, αν είχαν λίγο καλύτερη τύχη ίσως να μιλάγαμε πολύ περισσότερο γι'αυτούς.

Ιστοσελίδες
-

Voice of Reason
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και εξώφυλλο και φωτογραφία τους. Δυστυχώς έχει χαλάσει το σκάνερ μου και προσπαθώ να βγάλω κάποια καλή φωτογραφία με το κινητό. Ως επίσης και ένα τραγούδι.
Επίσης, ρε παιδιά μια παράκληση: επειδή το e-snips μου κάνει νερά (πολλά τραγούδια που ανεβάζω δεν τα δέχεται ως... copyright protected -αν είναι δυνατόν), μήπως ξέρει κανείς κάποια άλλη αντίστοιχη ιστοσελίδα που να μπορείς να ανεβάζεις τραγούδι αλλά να μην μπορεί να γίνει download; Ευχαριστώ.

6 σχόλια:

doctor είπε...

Φίλε με έχεις φτιάξει με αυτό το blog!

Μην ξεχάσεις όμως:

- Spitfire (speedfire μετά και αναγκαστικά. Ορίστε επιχείρημα ο Καρατζαφέρης για τα Σκόπια! Γκρουπ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του!!!).

- Deus ex machina (θεοί στα Live).

- Last Drive

Και αν έχει και Punk το μενού:

- Αντίδραση
- Panx Romana
- Γενιά του Χάους

ή πιο ψυχεδέλεια:

- Λευκή Συμφωνία


-------

Υ.Γ. Flames. Που να ναι σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ SELEFICE!!!!

Hades είπε...

@Δόκτορ
Φυσικά και θα μπούν και οι Spitfire και οι Speedfire, αγαπητέ! Όταν λέμε ότι θα μπούν όλα τα ελληνικά συγκροτήματα, το εννοώ ΟΛΑ! :)
Το θέμα είναι ότι τα υπόλοιπα που αναφέρεις ήταν ροκοπανκιές (όχι πως δεν μ'αρέσουν) και έχω ως στόχο να μείνει μόνο στο μέταλ. Ο πρώτος των Deus ήταν δισκάρα -τον έχω- και είναι αρκετά μέταλ μπορώ να πω, αλλά ως μπάντα δεν θα τους έλεγα έτσι. Πιο πολύ ροκοπάνκ ήταν γενικώς. Οι Flames θεωρητικά είναι ενεργοί. Αλλά με τους Flames δεν βγάζεις άκρη... :)

@Ulver
Πολύ καλό γκρουπ, αν και λίγο βαρύ για τα γούστα μου. Εννοείται ότι θα μπουν, όπως και όλοι!

Unknown είπε...

Εξαιρετική δουλειά κάνεις αδερφέ. Συνέχισε έτσι. Αξίζει να μάθουν οι νεότεροι για αυτά τα συγκροτήματα που δεν είχαν την τύχη που τους άξιζε και να θυμηθούν οι παλιοί. Πρόσφατα πήρα το πρώτο album των Vavel και συγκλονίστηκα!Τεράστια μπάντα αφιέρωσε τους μία αράδα όπως άλλωστε και στους πρωτοπόρους Vice Human. Καλή συνέχεια. Exiledarchangel

Ανώνυμος είπε...

Ανακάλυψα τυχαία το blog σου και θα ήθελα να σου δώσω συγκαρητήρια για την δουλειά που κάνεις. Οι Fourth Dimension είχαν κυλοφορήσει ένα demo το 1992-1993 με τα κομμάτια του E.P. το οποίο το διέθεταν μέσω των Rover studio στην πλατεία Ναυαρίνου. Το έχω αλλά δυστυχώς βρίσκεται με τις υπόλοιπες κασσέτες στο πατρικό μου στην Θεσσαλονίκη... Άλλο ένα συγκρότημα της ίδιας γεννιάς ήταν και οι ESCAPE που είχαν βγάλει μια κασσέτα που είχε αποθεωθεί από το τότε Metal Hammer.
Μου φέρνεις στο μυαλό εποχές που έζησα από πρώτο χέρι στην Θεσσαλονίκη (θυμάται κανείς τα κυριακάτικα απογεύματα στο Ράδιο Ακρόπολις με τα αφιερώματα στην ελληνική σκηνή;)... Έχω πολύ υλικό από τότε, αλλά δυστυχώς είμαι μόνιμα Αθήνα και οι κασσέτες σκονίζονται στην Θεσσαλονίκη...
Keep up the good work...

Hades είπε...

@John
Να'σαι καλά φίλε. Όλα θα μπουν με τον καιρό πάντως, αυτός είναι ο σκοπός μου. Θα πάρει καιρό, αλλά δεν με νοιάζει... :)

@Απόστολο
Τους Escape τους ξέρω, είχα παραγγείλει ταχυδρομικώς το demo τους λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του. Τρελή δουλειά μιλάμε, όντως. Παρεμπιπτόντως, έχουν όντως κυκλοφορήσει και δεύτερο demo; Αυτό το έμαθα πριν μερικούς μήνες και κουφάθηκα, νόμιζα το'χα διαλύσει μετά το Unfulfilled Dreams. Σε ευχαριστώ πολύ και για τις πληροφορίες. :)