Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Εδώ είμαστε λοιπόν!

Το επίσημο blog της ελληνικής metal σκηνής, ένα εγχείρημα που εδώ και χρόνια είχα κατά νου. Θα μου πείτε βέβαια, ποιος το λέει ότι είναι επίσημο; Μα φυσικά εγώ! Ποιος άλλος; Δεν έχω καταφέρει άλλωστε να βρω κάτι άλλο για το αντικείμενο -χρόνια τώρα-, προφανώς επειδή ως εγχείρημα είναι πραγματικά τεράστιο, ήτοι δύσκολο στην υλοποίησή του και όλοι το αποφεύγουν.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχα ξεκινήσει -παρά τις πενιχρότατες γνώσεις μου στον προγραμματισμό, σχεδόν ανύπαρκτες για την ακρίβεια- να φτιάχνω ιστοσελίδα. Την ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκηνής. Δυστυχώς τράβαγε πάρα πολύ από πλευράς χρόνου και φυσικά δεν μπορώ να είμαι όλη την ώρα πάνω από τον υπολογιστή. Έτσι κάπου το παραμέλησα, αν και ό,τι έχω φτιάξει (όχι πολλά εδώ που τα λέμε) υπάρχει στον υπολογιστή μου. Η ουσία είναι όμως ότι ιστοσελίδα ετοίμαζα και ιστοσελίδα δεν έβλεπα. Τελικά αποφάσισα να το γυρίσω σε blog και αυτό διότι -παρά τα αναμφισβήτητα μειονεκτήματα του blog σε σχέση με μια ιστοσελίδα- τουλάχιστον η κατηγοριοποίηση γίνεται αυτόματα αφενός, αφετέρου δε την ιστοσελίδα έπρεπε να την ανεβάσω στο τελικό της στάδιο ενώ το ιστολόγιο μπορεί να δομείται λίγο-λίγο. Το γράψιμο δεν ήταν τόσο το πρόβλημα άλλωστε, όσο η δημιουργία συνδέσμων κλπ. Και από τη στιγμή που έχω στο μυαλό μου τον "σκελετό" πιστεύω ότι τελικά θα βγει καλό. Τεράστιο και χαοτικό ίσως, αλλά αναμφισβήτητα καλό!

Στο συγκεκριμένο blog θα γράφω τα εξής (πάνω-κάτω):
-βιογραφικά και δισκογραφίες ελληνικών metal συγκροτημάτων
-προσωπικές κριτικές
-αναδρομές (όποτε μου καπνίσει)
-ενδεικτικά τραγούδια
ενώ για το μέλλον θα εισάγω σίγουρα και μια κατηγορία με συνεντεύξεις. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί -κάποια στιγμή- φόρουμ το οποίο θα είναι πολλαπλών χρήσεων (αυτό θα το εξηγήσω εν καιρώ). Για την ώρα απλά να ξεκαθαρίσω ότι το παρόν blog δεν πρόκειται ν'ασχοληθεί με τα νέα της ελληνικής σκηνής, ακριβώς επειδή είναι αδύνατον: είναι τόσα πολλά και αλλάζουν τόσο συχνά που απλά δεν παρακολουθούνται (βέβαια και γι'αυτό υπάρχει "αντίμετρο", το οποίο θα εξηγήσω άλλη φορά).

Γιατί το κάνω όλο αυτό; Διότι η ελληνική σκηνή παρά τα πάμπολλα μειονεκτήματά της ήταν πάντοτε στο περιθώριο, τελείως παραμελλημένη, και διότι κάποιος έπρεπε επιτέλους να το κάνει, έστω τιμής ένεκεν. Έχουν χαθεί γκρουπάρες και γκρουπάρες μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον (συνήθως για λόγους ηλίθιους και άσχετους με τη μουσική). Μα προπάντων το κάνω επειδή το'χω μεράκι, πραγματικά το γουστάρω!

Ελπίζω να μην έχουμε παρεξηγήσεις, μήτε παρερμηνείες. Ο σκοπός του συγκεκριμένου blog είναι καλός και σε καμία περίπτωση δεν έχω κατά νου να θίξω κανέναν. Πέραν των "ιστορικών" αναφορών, απλά τη γνώμη θα λέω και όποιος θέλει συμφωνεί, όποιος θέλει διαφωνεί. Αυτό που εύχομαι είναι να μην παρεξηγηθεί κανείς (διότι όπως ξέρετε δεν έχω και ιδιαίτερα κολλήματα να τα χώνω κιόλας!).
Εννοείται ότι το blog θα διαμορφώνεται με τον καιρό. Η κατηγοριοποίηση που έχω επιλέξει θα είναι ανά ονόματα συγκροτημάτων. Ούτε ανά είδη, ούτε ανά χρονολογίες ή χρονικές περιόδους, ούτε ανά περιοχή ή κάτι άλλο. Μόνο ανά συγκροτήματα, ακριβώς για να λειτουργήσει σαν "εγκυκλοπαίδεια" ή "βιβλιοθήκη" -πείτε το όπως θέλετε- και να μπορείτε εύκολα να τα βρίσκετε στη στήλη με τις κατηγορίες. Επίσης, για λόγους ευκολίας τα ονόματα θα αναγράφονται με μικρά γράμματα, ενώ οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πέραν αυτής των συγκροτημάτων με κεφαλαία, ακριβώς επειδή θέλω να φαίνονται ξεχωριστά.

Αναφορικά με τα links τώρα: μέσα στις καταχωρήσεις των συγκροτημάτων θα υπάρχουν όλοι οι σχετικοί σύνδεσμοι που αφορούν τα συγκροτήματα, είτε είναι επίσημες ιστοσελίδες, είτε προφίλ στο myspace είτε ο,τιδήποτε άλλο. Στους συνδέσμους του παρόντος blog δεν προτίθεμαι να βάλω συνδέσμους από άλλα blogs (εξάλλου αυτούς μπορείτε να τους δείτε στο κανονικό μου ιστολόγιο) αφενός επειδή δεν επιθυμώ παρεξηγήσεις, αφετέρου επειδή θέλω να μην ξεφύγω από το αντικείμενο, παρά μόνο συνδέσμους που έχουν να κάνουν με την ελληνική σκηνή και το underground κατ' επέκτασιν.

Γενικώς, όπως προανέφερα ήδη όσο θα περνάει ο χρόνος το ιστολόγιο θα βρίσκεται συνεχώς υπό διαμόρφωση. Σκοπός μου είναι να το κάνω το κατά δύναμιν λειτουργικό και εύκολο (σημείωση: τα σεντόνια δύσκολα θα αποφεύγονται βέβαια! Αν και θα το προσπαθήσω), τουτέστιν ότι κατεβάζει η γκλάβα μου θα μπαίνει εάν κι εφόσον το θεωρώ καλό (ιδέες-προτάσεις δεκτές για μελέτη). Παράλληλα όμως θα προσπαθήσω να αρκεστώ στα απολύτως απαραίτητα. Ξεκαθαρίζω πως δεύτερη καταχώρηση για το ίδιο συγκρότημα δεν θα υφίσταται. Τυχόν αλλαγές θα καταχωρούνται με updates στις ήδη υπάρχουσες καταχωρήσεις. Πως θα κοινοποιούνται αυτές; Μα φυσικά μέσω του φόρουμ (όταν γίνει), το οποίο όπως είπα θα έχει πολλαπλές χρήσεις (αλλά τις αφήνω για τη δική τους ώρα).
Εννοείται ότι το μεγάλο project θα είναι να γίνει και στα αγγλικά όλο το ιστολόγιο. Αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο (καθ'όσον τεράστιο) που θα γίνει κάποια στιγμή αλλά μάλλον στο εξαιρετικά μακρινό μέλλον. Επίσης, εάν κάποιος -συγκρότημα ή μη- διαπιστώσει κάποιο λάθος, κάποια ανακρίβεια ή κάποια παράλειψη, πολύ ευχαρίστως να μου την κοινοποιήσει για να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές. Στόχος μου άλλωστε είναι η προβολή της ελληνικής σκηνής και όχι η παραπληροφόρηση.
Να ξεκαθαρίσω το εξής: δεν μου αρέσουν όλα τα συγκροτήματα, μήτε έχω τις ίδιες προτιμήσεις σε όλα τα παρακλάδια του metal. Και όπως έχω και συμπάθειες, έτσι έχω και αντιπάθειες. Το τονίζω αυτό, διότι επιθυμώ να προβάλλω όλα τα ελληνικά συγκροτήματα, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος ανεξαρτήτων προτιμήσεών μου. Ωστόσο οι καθαρά υποκειμενικές μου προτιμήσεις θα φαίνονται στις όποιες κριτικές θα κάνω κατά καιρούς και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν να κάνουν με τις παρουσιάσεις.

Κάτι τελευταίο: επειδή οι Έλληνες είμαστε αρκετά περίεργοι και ευφάνταστοι, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ούτε σε συγκρότημα παίζω, ούτε σε περιοδικό γράφω, ούτε εταιρία έχω. Γενικά η μόνη μου σχέση με την ελληνική σκηνή "περιορίζεται" στο ότι είμαι μεταλάς εδώ και πάμπολλα χρόνια -20, μην τα ματιάσω- και δη, πορωμένος που έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την πολύπαθη ελληνική σκηνή. Κι επειδή μου αρέσει το καλό metal γενικώς και ειδικώς, έχω έναν λόγο παραπάνω ν'ασχοληθώ με το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Επίσης, καλό θα είναι το συγκεκριμένο ποστ να το ελέγχετε που και που (θα μπει και ως λινκ στα δεξιά κάποια στιγμή) διότι γενικά updates που θα αφορούν το blog θα καταχωρούνται εδώ πέρα και όχι με ξεχωριστή ανάρτηση.

Για την ώρα αυτά τα ολίγα.
Hellenic Underground Metal και τα μυαλά στα κάγκελα!


UPDATE, 31-3-2008: Ήδη ακόμη δεν ξεκινήσαμε και αρχίζουμε τις διευκρινίσεις. Καλό από πολλές απόψεις βέβαια. Κατ' αρχήν, αναφορικά με το οπτικό υλικό που χρησιμοποιώ αυτό (θα) προέρχεται εσαεί από: α) το metal archives, β) σκαναρίσματα από την προσωπική μου δισκοθήκη (ή έστω φωτογραφίες), γ) όποια πηγή μπορώ να βρω στο ίντερνετ (επίσημες ιστοσελίδες κλπ) και δ) από συναυλίες που'χω πάει. Το ξεκαθαρίζω από τώρα για να μην χρειαστεί ν'αναφέρω κάθε φορά ξεχωριστά αυτό από 'δώ, ετούτο από 'κεί, το άλλο από παρακάτω. Επίσης, διαπίστωσα ότι καλό είναι τουλάχιστον οι συνθέσεις να είναι στα αγγλικά (διότι από ελληνικά τις ξεκίνησα). Αυτό για δύο λόγους: πρώτον για να μην "σκοτώνω" τα ονοματεπώνυμα και δεύτερον για διευκόλυνσή μου σε μελλοντική χρήση
(δηλαδή όταν τέλος πάντων ξεκινήσω κάποτε να το κάνω και στα αγγλικά το όλο καλαμπούρι).

UPDATE, 7-4-2008: Εννοείται ότι τα τραγούδια που ανεβάζω δεν είναι σε "downloadable" μορφή, παρά μόνο για άκουσμα... Εννοείται...

UPDATE, 13-1-2009: Νόμιζα ότι είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι απ'ό,τι φαίνεται. Τόσο οι ιστοσελίδες των συγκροτημάτων, όσο και οι σελίδες στους στο myspace έχουν πολύ υλικό. Είτε τραγούδια, είτε βίντεο, είτε ό,τι άλλη πληροφορία θέλετε να μάθετε. Κάντε κι ένα κλικ ντε, δεν είναι κόπος...

UPDATE, 24-1-2009: Το είχα αναφέρει και κάποιες μέρες πιο πριν, το υπενθυμίζω και από εδώ. Προς τα γκρουπ που στέλνουν mail και ζητούν να τα παρουσιάσω εδώ: κατ' αρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Εννοείται ότι αυτό που ζητάτε θα γίνει ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν δεν το ζητάγατε. Απλά, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την υπομονή σας. Κατά τα λοιπά, η επικοινωνία εννοείται ότι είναι ελεύθερη. Ευχαριστώ.

UPDATE, 11-2-2009: Παίδες, θα ήθελα να παρακαλέσω για κάτι. Μην μου στέλνετε mails που να ζητάτε να σας γράψω ελληνικά συγκροτήματα. Δεν γράφω για πάμπολλους λόγους: πρώτον, μπορείτε να απευθυνθείτε απευθείας στα ίδια τα συγκροτήματα. Όλα απαντάνε, μπορεί όχι άμεσα, όμως απαντάνε. Επίσης, καταλάβετε πως δεν είναι δυνατόν να γίνω... παράρτημα των ΕΛΤΑ και να στέλνω γράμματα δεξιά κι αριστερά, όπως φυσικά και δεν πρόκειται να ανεβάσω κάτι για κατέβασμα. Ξεκάθαρο. Είμαι της απόψεως ότι πρέπει να υποστηρίζουμε τις μπάντες αλλά και όλους εκείνουν που βοηθούν την σκηνή. Βοηθάμε κι εμείς για να έχουμε. Γι'αυτό παρακαλώ, κόφτε αυτά τα μέηλ πια.

10 σχόλια:

Giannis P. είπε...

Αϊντε ρε "Ινστρούκτορα", καλορίζικο :):):):)

Hades είπε...

Να'σαι καλά ρε Κεβ!
Θα πάει καλά, είναι ιερός ο σκοπός!

Unknown είπε...

Δύσκολο εγχείρημα… καλή υπομονή και καλή επιτυχία! Περιμένουμε με αγωνία το πρώτο post…

Hades είπε...

Μόλις έφυγε... :)
Από τη στιγμή που υπάρχει θέληση και κέφι, θα τα καταφέρω και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση... :)

Panos Konstantinidis είπε...

Καλορίζικο και βαρύτατο :)

Hades είπε...

Να'σαι καλά και καλως ηλθες.

Ανώνυμος είπε...

Καλορίζικο το blog και όρεξη να 'χεις για να διαβάζουμε. Καλή αρχή έκανες με Deceptor.

ILIAS (LOUIS) KOSTOPOULOS είπε...

Καλη αρχη, βοηθα την Ελληνικη σκηνη το'χει αναγκη. Τα λεμε.

Hades είπε...

@Ανωνυμος
Να'σαι καλά. Όρεξη υπάρχει, στον χρόνο τα χαλάμε λίγο, αλά σε βάθος χρόνου θα γίνουν όλα... :)

@Louis
Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ όπως κάνω χρόνια τώρα. Η ελληνική σκηνή χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας όμως.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό φίλε μου. Πραγματικά μπράβο για την προσπάθεια και ό,τι καλύτερο για το μέλλον.