Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Airged L'Amh




heavy/power metal

Line-up
Steve Venardo - Vocals
Alexander Vasilopoulos - Guitar
George Sofikitis- Guitar
John Luna Tsimas - Bass
George Thanasopoulos - Drums
Manolis Gavalas-Keyboards

Ex-members
John Georgopoulos - Vocals
Mickael Perantinos - Classic, Acoustic and Lead Guitars
John Theodorou - Bass

Κάπου στο 1987 στην Αθήνα δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα υπό το όνομα Ragnarok από τους Αλέξανδρο Βασιλόπουλο και Γιάννη Γεωργόπουλο. Από την στιγμή που το συγκρότημα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται φάνηκε ότι με προσπάθεια πιθανώς να υπήρχε κάτι καλό. Στις συναυλίες επί παραδείγματι οι Ragnarok κυριολεκτικά τα έσπαγαν. Αρκετά χρόνια μετά και δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά συγκροτήματα με το ίδιο όνομα στο διεθνές στερέωμα, οι Ragnarok μετονομάζονται σε Airged L'Amh (αγγλιστί, Silver Arm). Το πρώτο τους demo Airged L'Amh (ως Ragnarok δυστυχώς δεν έχω ιδέα τι είχαν και λογικά όλο και κάποιο demo θα είχαν κυκλοφορήσει) κυκλοφόρησε το 1997 υπό τον τίτλο A Vetrigo Edda Arised και κυριολεκτικά προκάλεσε πανικό, αφού εξαντλήθηκε μετά από όχι ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα (διότι για underground μιλάμε, έτσι;). Μουσική το demo είναι λίαν επιεικώς αριστούργημα. Το 2002 το demo επανακυκλοφορεί σε βινύλιο (και ως συνήθως, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων) και ο δίσκος έχει και 2 επιπλέον τραγούδια. Το 2004 σκάει η μεγάλη βόμβα (κυριολεκτώ): The Silver Arm και γίνεται το έλα να δεις. Τη χρονιά που μας πέρασε, 2008, κυκλοφορεί η δεύτερη δουλειά του συγκροτήματος υπό τον τίτλο Ode to Salvation. Η μπάντα σε γενικές γραμμές κόβει κεφάλια και μάλλον τα λόγια είναι περιττά από την στιγμή που παρακάτω μπορείτε να την θαυμάσετε κι από μόνοι σας... Απλά να σημειώσω ότι πρακτικά οι 3 δουλειές τους είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους. Το demo για παράδειγμα είναι ίσως η πιο επική τους δουλειά, ο πρώτος δίσκος ένα απίστευτο power διεθνών προδιαγραφών, το δε τελευταίο τους πιο στρωτό heavy αν και πάντοτε με έντονα επικά στοιχεία στη μουσική τους. Κοινώς, για όλα τα (σοβαρά) γούστα νομίζω.

Κυκλοφορίες

A Vetrigo Edda Arised (demo) (1997)

One Eyed God (2002)

The Silver Arm (2004)

Ode to Salvation (2008)

Λίγα δικά μου λόγια

Κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι οι Airged L'Amh είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε ως χώρα μαζί με τους Battleroar και τους InnerWish (δίχως να επιθυμώ να αδικήσω κανέναν, εξάλλου για τα δικά μου γούστα αναφέρομαι). Συγκρότημα επαγγελματικό (από πλευράς δουλειάς), με τεράστιες προδιαγραφές (κυριολεκτώ). Όχι ότι δεν είναι αναγνωρίσημοι και στο εξωτερικό (μην περιμένετε μεγάλα πράγματα άλλωστε), αλλά είναι από τις περιπτώσεις που λες και το εννοείς πως "κρίμα που είναι Έλληνες". Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν οι Airged L'Amh ήταν Γερμανοί, ίσως αυτήν την στιγμή να γίνοταν σεισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ίδιο θα ίσχυε και στην περίπτωση που έπαιζαν death/black, μια παράκρουση που δυστυχώς ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί σχεδόν 15 χρόνια μετά. Τέλος πάντων... Η ουσία είναι ότι για όσους ασχολούμαστε "οπαδικά" με το metal, οι Airged L'Amh είναι ένα συγκρότημα που κυριολεκτικά πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι που είναι ελληνικό. Μεγάλη γκρουπάρα (που στα live τα σπάει ακόμη...).

Ιστοσελίδες
Airged L'Amh
Οι Airged L'Amh στο myspace

Airged L'Amh- Warp Spasm


Airged L'Amh- Glide on the Wings


Airged L'Amh- Silver Arm (live)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίοι και οι Airged Lamh. To Silver Arm τα έσπαγε, στο Ode To Salvation όμως "ωρίμασαν" απότομα. Το άλμπουμ ξεχειλίζει από έμπνευση, αλλά το ήθελα πιο δυνατό.

Hades είπε...

Καλά, το Silver Arm ήταν αξεπέραστος δίσκος, τι να λέμε τώρα. Το δεύτερο δεν με χαλάει διότι είναι και αυτό εκπληκτικό, αλλα΄εδώ που τα λέμε έχουν και βαριά παρακαταθήκη για σύγκριση, αφού εκτός του Silver Arm έχουν και ένα αριστουργηματικό demo...

Ανώνυμος είπε...

To "Ode to salvation" εμένα μου φάνηκε κάπως χλιαρό. Καλό ήταν, δε λέω, αλλα καμία σχέση με την πρώτη δισκάρα. Θέλει χρόνο για να το απορροφήσει ο ακροατής και γενικότερα είναι πιο δύσκολο απο το πρώτο.