Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Crush



heavy metal

Line-up
Panagiotis Constantinides - vocals
Pantelis Rodostogiou - guitars
Tasos Bretakis- bass
Kostas Voyiajzogioy - drums

Ex-members
G.Giarelis - drums
Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψω για τους Crush δίχως ν'ανατριχιάσω.Διότι πρόκειται για τόσο μεγάλη μπάντα...
Δημιουργήθηκαν στο Αιγάλεω το 1983 και είναι από τα πρώτα ελληνικά συγκροτήματα! Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχω για τα πρώτα τους χρόνια είναι πιο σπάνιες κι από το αντίστοιχο υλικό τους. Ξέρω πάντως ότι είχαν κάποια demo. Και το ξέρω διότι προ ετών έφτασα κυριολεκτικά μια ανάσα από το να τα αποκτήσω από έναν γερμαναρά που τα έχει. Δυστυχώς έμεινα στο παρά πέντε όμως. Τέλος πάντων, μάλλον η σημαντικότερη στιγμή των Crush -αλλά και της όλης σκηνής γενικότερα- είναι η κυκλοφορία του ενός και μοναδικού τους δίσκου μέχρι σήμερα, του μυθικού Kingdom of the Kings εν έτει 1993 (το οποίο θα επανακυκλοφορήσει σύντομα, λένε οι πληροφορίες). Οι φήμες λένε ότι μπαινοβγαίνουν στα στούντιο για κάτι νέο. Τώρα αν όντως βγει κάτι ή όχι, επιφυλάσσομαι. Ελπίζω να τις επιβεβαιώσουν. Α, και μην τους χάσετε στο επικείμενο Up the Hammers. οι συναυλίες τους είναι πραγματικά αυτό που λέμε "εμπειρία ζωής".


Κυκλοφορίες
Kingdom of the Kings (1993)

Λίγα δικά μου λόγια
Ειλικρινά ό,τι και να πω για τους Crush δεν θα είναι αντικειμενικό. Τους θεωρώ τεράστια μπάντα. Ο δίσκος τους είναι σπανιότατο τεμάχιο (και που απέκτησα χάρη στον Γρηγόρη -θενξ και πάλι ρε Γκρεγκ!) εντός κι εκτός Ελλάδος του οποίου η επικείμενη επανακυκλοφορία σε cd με κάποια έξτρα τραγούδια νομίζω μάλλον θα "σώσει" αρκετό κόσμο από το ψάξιμο (αλλά και από τα έξοδα). Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι με μόλις μία επίσημη κυκλοφορία οι Crush είναι ένα από τα π΄λεον μυθικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, με σεβαστό όνομα (τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών) και στο εξωτερικό. Αρκεί να σας πω ότι έξω δεν υπάρχει underground κύκλος που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει τους Crush σε περίοπτη θέση. Μουσικά ο δίσκος είναι εκπληκτικός, heavy metal ολκής με... παντελόνια. Οι κομματάρες που βρίσκονται εκεί μέσα είναι πραγματικά απερίγραπτες. Ποιο να πρωτοπιάσεις... March of the Deads? Flag of Hate?Gloriest Night? Ή μήπως το έπος Unborn? Ειλικρινά ό,τι και να γράψω γι'αυτό το έπος θα είναι ελάχιστο. Μακράν από τους αγαπημένους μου δίσκους....
Για το τέλος έχω φυλάξει ένα σχόλιο ειδικά αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους ντολμαδομπάμιες που χλευάζουν τους Crush ντε και καλά λόγω του βαψίματος που είχαν τα πρώτα τους χρόνια: αλήθεια, χλευάζετε και τους βαμμένους KISS ή τον επίσης βαμμένο King Diamond? Ή μήπως τα διάφορα τυχάρπαστα νορβηγικής αμφιβόλλου προελεύσεως συγκροτήματα που εδώ και χρόνια είναι της μόδας (και που ελάχιστα αξίζουν); Ρε τραβάτε κοιταχτείτε σε κανάν καθρέπτη να δείτε τα καραγκιοζιλίκια σας, άσχετοι...



Ιστοσελίδες
Οι Crush στο myspace

Crush- Unborn (live)

8 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Καλά πού τον βρήκες το δίσκο; Τον ψάχνω χρόνι ακαι δεν υπάρχει πουθενά.

Hades είπε...

Βασικά τον δίσκο τον έχω εδώ και αρκετά χρόνια. Η ιστορία του έχει ως εξής. Δεν ξέρω πως, πάντως τις τελευταίες κόπιες του δίσκου τις είχε ο Σκύλος (και δεν ήταν λίγες), τις οποίες πολυάγε σε συναυλίες. Τέλος πάντων, όταν εγώ υπολόγιζα να πάρω τη δική μου, ως διά μαγείας εξαϋλώθηκαν όλες. Τελικώς μου τον βρήκε ο Γρηγόρης που ξηγήθηκε σπαθί και σε αυτήν την περίπτωση. Έχω την εντύπωση ότι το πήρε από τον ίδιον. Φαντάζομαι ότι έχεις διαπιστώσει πως πρόκειται για πανσπάνιο τεμάχιο. Και πανάκριβο αν βρεθεί, δυστυχώς. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί διότι πολύ μεγάλος αριθμός από κόπιες δεν βρίσκεται εντός Ελλάδος εδώ και χρόνια. Βλέπεις, οι ξένοι ξέρουν να εκτιμούν την καλή μουσική καλύτερα από εμάς. Πάντως θα επανακυκλοφορήσει σε cd ίσως και πολύ σύντομα, αυτό το ξέρω εδώ και καιρό. Ίσως να συνδυαστεί έτσι που να βγει πάνω στο UTH, όπως είχαν κάνει πέρσυ οι Βαattleroar για παράδειγμα. Παρεμπιπτόντως, βγαίνουν σήμερα ή αύριο τα εισιτήρια του UTH αν ενδιαφέρεσαι.

Panos Konstantinidis είπε...

Πότε τις είχε ο σκύλος; Δεν πρέπει να λες για τώρα προσφάτως, τουλάχιστον όχι για τα τελευταία 6-7 έτη. Όσες φορές πήγα στο μαγαζί του ποτέ δεν τις είδα.

Τώρα για UTH χλωμό, καθώς δεν είμαι Ελλάδα.

Panos Konstantinidis είπε...

Α, διόρθωσε αν θέλεις και το link για το myspace γιατί δεν παίζει.

Hades είπε...

Όντως πάνε χρόνια, αλλά πόσα δεν μπορώ να υπολογίσω αυτήν την στιγμή. Πάντως κάπου κοντά στα όσα λες είναι, δεν πρέπει να είναι παραπάνω. Η ειρωνία είναι ότι υπήρχαν απούλητες κόπιες επεί σειρά ετών.
θα το φτιάξω το λινκ άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Λίγοι ισως να το γνωριζουν .Στην αρχη των Crash (1984-85) για ενα διαστημα υπηρχαν μαζί,στη φωνή, ο μετα τραγουδιστης των Rust (Μακης) και για λίγο διάστημα στην κιθάρα o Chris απο Flames ενω ειχε ήδη φτάξει και τους Flames.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τον είχα αγοράσει πρίν χρόνια απο το Steel Gallery της Αθήνας στην τιμή των 5.000δρχ. σε βινύλιο. Αρκετά φτηνά νομίζω. Παρεπιπτώντως το ένθετο με τους στίχους, γεμάτους ορθογραφικά λάθη στα Αγγλικά είναι όλα τα λευτά και τρανή απόδειξη για το πόσο μεγάλη και ειλικρινής είναι αυτή η μπάντα. Πραγματικο μνημείο για αυτή την μουσική.


El Zippo.

locust είπε...

Παιδιά, όσοι θυμούνται το ΗΧΟΧΡΩΜΑ (metal club στη Θηβων στο Αιγαλεω) θα είχαν προσέξει τον ντραμμερ των Crush που δούλευε σαν dj. Από εκεί πουλούσε αντιτυπα του βυνιλιου προς 1500δρχ. Εγώ το είχα πάρει γύρω στο 1996.
Και φυσικά δεν το πουλαω!!!