Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Greece Attacks

compilation


Bands
Nigel Foxxe/Lord
Digital Dreams
Danger Cross
Nightmare
Vomit
Analog Dreams
Beauty and the Beast
Mystery
IFC
Vaal
Angelheart
Ecstasis
Blowing Free
Anxiety
Thunderbird
Brainstorm
Crush
Gladiators
Warning
Despise


Λίγα δικά μου λόγια
H Greece Attacks είναι μια μεγάλη ιστορία. Κυκλοφόρησε το 1989 από την FM Records και ουσιαστικά αποτελούσε (εξόσων γνωρίζω δηλαδή) προσωπικό.. πόνημα του Lord (του ιδιοκτήτη του Rock City κοινώς). Ως κίνηση στόχευε στην υποστήριξη της (πολύπαθης) ελληνικής σκηνής και ειλικρινά σαν ιδέα ήταν εξαιρετική και ιδιαίτερα φιλόδοξη. Πριν προχωρήσω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι fan της Greece Attacks, παρόλο που αναγνωρίζω ότι τελικώς τα πάντα έγιναν έτσι ώστε η όλη φάση να παραστρατήσει τελείως από τον αρχικό σκοπό. Διότι όσο ιστορική κι αν είναι αυτή η συλλογή που κάποτε και την έβρισκες στο Rock City σε ολόκληρη ντάνα με κόστος μόλις ένα χιλιάρικο (όσο την είχα αγοράσει αρχικά) και που πλέον αν την βρεις κάτω από 70-80 ευρώ πρέπει μάλλον να θεωρείς εαυτόν τυχερό, πρακτικά έχει τα αναρρίθμητα λάθη και μειονεκτήματα.
Με πρώτο το εξώφυλλο: διότι η Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να επιτεθεί με σκωτσέζικη σημαία. Πρώτον αυτόν. Η παραγωγή είναι μεν μέτρια, αλλά σε σχέση με τα demo της εποχής αποτελεί κυριολεκτικά ηχητική όαση. Να αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: οι Danger Cross, ένα κατά τα λοιπά εξαιρετικά βαβουριάρικο συγκρότημα που έχουν 2 demo τα οποία δεν θα έλεγα ότι ακούγονται και πάρα πολύ, στην συγκεκριμένη συλλογή συμμετέχουν με ένα τραγούδι που όχι μόνο ακούγεται αλλά είναι και καλό. Δείγμα του πόσο πολύ μεγάλο χαντάκωμα έπεφτε τότε από τα πενιχρά μέσα που υπήρχαν αλλά και από την έλλειψη γνώσης. Αναφορικά με τις συμμετοχές, εδώ έχουμε ένα άλλο μυστήριο. Θα προσπαθήσω να αποφύγω να γίνω κακός και εμπαθής (λέγοντας ότι κάποιες συμμετοχές προκαλούν μάλλον απορία, η οποία εξανεμίζεται αν οιτάξουμε στο μέλλον... και όσοι το έπιασαν), αλλά το να λείπουν ονόματα που ήταν βαριά χαρτιά της τότε σκηνής όπως οι Deceptor, οι Sarissa κλπ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Ουδείς θα ανέμενε (ή θα ήθελε) να είχαν συμμετάσχει οι Vice Human, οι Spitfire ή οι Flames, ήτοι γκρουπ που ήδη είχαν κάνει βήματα στην δισκογραφία. Το να μείνουν έξω όμως συγκροτήματα συγκεκριμένα για να μπουν άλλα (και δεν θέλω να αρχίσω να κατονομάζω), είναι αν μη τι άλλο από τα μεγάλα μυστήρια της... ανθρωπότητος. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι θα μπορούσαν να έχουν μπει όλα τα αξιόλογα ελληνικά γκρουπ. Αυτό δεν θα γινόταν φυσικά και θα ήταν παράλογο. Συγγνώμη όμως, αλλά κάποιες προσπάθειες δεν έχουν καν σχέση με το μέταλ. Μην κρυβόμαστε. Όπως η κυριολεκτικά αισχρότατη προσπάθεια Nigel Foxxe-Lord που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η διασκευή του Great Balls of Fire. Λυπάμαι, αλλά ο μεν Nigel Foxxe δεν είχε καμία απολύτως ανάγκη να συμμετάσχει (είχε ήδη και μεγάλο και βαρύ παρελθόν άλλωστε), ο δε Lord αν επιθυμούσε να φανεί στα σπιτικά (και όχι μόνο) πικάπ θα μπορούσε να είχε βγάλει ένα εφτάρι μόνος του (τα κονέ τα είχε άλλωστε και προφανώς και τα λεφτά, εκτιμώ).
Τέλος πάντων, όπως και να'χει, η εν λόγω συλλογή είναι ένα διαμάντι. Ακούγεται λίγο οξύμωρο μετά τα όσα έχωσα, αλλά ισχύει. Και αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο και συλλεκτικό τεμάχιο που κοστολογείται πανάκριβα. Πολλά πράγματα που ήθελε να επιτύχει μάλλον τα πέτυχε. Και μόνο που κυκλοφόρησε μια πραγματικά οργανωμένη (λέμε τώρα) συλλογή με ελληνικά μέταλ συγκροτήματα σε μια εποχή που για να βγει βινύλιο από ελληνική μπάντα (ακόμη και εφτάρι) ισοδυναμούσε με το όγδοο θαύμα, ήταν πολύ θετικό. Έχω όμως την αίσθηση (που παραδόξως είχα από τότε) ότι σε αυτήν τη συλλογή είχαν τελικά εμπλακεί άτομα που μάλλον την φρέναραν παρά την προώθησαν. Και το αν πέφτω μέσα ή έξω μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου και μόνο που μέσα στην συγκεκριμένη συλλογή υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα τραγούδια (όπως οι κομματάρες των Gladiators και των Crush για παράδειγμα) είναι πραγματικά αρκετό. Από 'κει κι έπειτα, τεράστια είναι και η συναισθηματική αξία της. Ένα πραγματικό must για όσους ασχολούνται με τα της ελληνικής σκηνής, παρά τα όσα μειονεκτήματά της...

ΥΓ. Μην περιμένετε τραγούδι από εδώ. Θα μπουν με τα συγκροτήματα όταν έρθει η ώρα του καθενός.

10 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Και μόνο που κυκλοφόρησε αυτή η συλλογή το νθεωρώ κατόρθωμα. Για τις μεροληψίες που αναφέρεις δεν έχω κάτι υπ'όψιν μου, αν γνωρίζεις όμως γιατί φοβάσαι να τα πεις;

Hades είπε...

Δεν έχει να κάνει με το αν φοβάμαι να πω κάτι, Πάνο. Έχει να κάνει με το ότι δεν θέλω ν'ανοίξω το στόμα μου. Όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή όταν το ανοίγω ξεχνάω να το κλείσω και θ'αρχίσει να παίρνει η μπάλα χάμστερ μετά και δεν συμμαζεύεται (άλλωστε θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε και για το χάμστερ, όχι από εδώ όμως αλλά από το κανονικό μπλογκ και μάλιστα με τα ίδια τα κείμενα του χάμστερ). Γενικά είμαι γνώστης πολλών καταστάσεων, ακρετές εκ των οποίων δείχνουν πως δούλευαν τότε τα πράγματα και πρακτικά εξηγούν γιατί η ρημάδα η σκηνή δεν περπάτησε ποτέ. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι ιστορίες γνωστές από τότε, πρακτικά αναπόδεικτες (πλέον) που μόνο έριδες μπορούν να δημιουργήσουν. Και τις έχω βαρεθεί τις έριδες και τις φαγωμάρες, ιδίως στην ελληνική σκηνή. Απλά πετάω τις σπόντες μου και όποιος τις πιάσει, έχει καλώς. Πρακτικά πόσοι ασχολούμαστε με την σκηνή; Ελάχιστοι. Άρα από την άλλη και να μην τις πιάσει κανείς, πάλι στα ίδια θα είμαστε... Άσε που πολύς κόσμος ίσως τα ξέρει ήδη, και μάλλον τα ξέρει και καλυτερα από 'μένα κιόλας.
Δεν θα το έθετα πάντως ως μεροληψία αυτό που είχε γίνει με την Greece Attacks. Μάλλον ως χαζομάρα ολκής ένεκα ηλιθίας αφέλειας θα το χαρακτήριζα, αλλά τέλος πάντων. Η ουσία είναι ότι η συλλογή είναι όντως διαμάντι.
Τέλος πάντων, ω, γέγονε, γέγονε. Η ιστορία δεν αλλάζει.

Panos Konstantinidis είπε...

Οκ, καταλαβαίνω. Απλώς σου το λέω γιατί τότε ζούσα σε επαρχία και τα πράγματα εκεί ήτανε τραγικά (αφού να φανταστείς το χάμερ το παίρναμε ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του, περιμέναμε πρώτα να πουλήσει σε Αθήνα/Θεσσαλονική και ό,τι έμενε το στέλνανε επαρχία) και δεν είμαι γνώστης της όλης φάσης εκ των έσω.

Hades είπε...

Αν θες μπορώ να σου πω 2-3 πράγματα σε μέηλ. Όχι ότι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο πάντως. Διότι η κατάσταση ήταν γενικά νοσηρή.

Panos Konstantinidis είπε...

Όχι εν τάξει, δεν παίζει θέμα. Άλλως τε λες ότι θα τα πεις στο άλλο σου ιστολόγιο οπότε αναμένω.

Hades είπε...

να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω τι θα γράψω όταν θα έρθει η ώρα εκείνη που θα έχω στα χέρια μου όλα όσα θέλω, απλά να ξέρεις ότι είμαι άτομο που του έχουν κολήσει πολλές ταμπέλες όταν μιλάω για την σκηνή. Διότι βλέπεις, ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατανοούν ότι απλά μου αρέσει η ελληνική σκηνή όπως ακριβώς μου αρέσει και η ολλανδική και η γερμανική και πάει λέγοντας. όπως ελάχιστοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά το να πεις ότι μου αρέσουν οι Jag panzer από το να πεις ότι μου αρέσουν οι Sarissa. Στο λέω από τώρα, διότι σε γενικές γραμμές θεωρούμαι... εξτρεμιστής και κολλημένος... :):):)

Panos Konstantinidis είπε...

Χώσε τα εσύ και άσε τους άλλους να κρίνουνε αν είσαι κολλημένος.

Hades είπε...

Κάποιοι διαβάζουν και κρίνουν, Πάνο.
Κάποιοι άλλοι όμως πρώτα κρίνουν και μετά διαβάζουν... :)
Εγώ πάντως ό,τι είναι να πω το λέω. Δεν με πολυενδιαφέρει τι θα πει ο οποιοσδήποτε όπως θα έχεις καταλάβει... :):)

manospap είπε...

Παιδια εχω το δισκακι δυο φορες!
Το ενα ειναι αχρησιμοποιητο!
Οποιος θελει να το αποκτησει αυτη την εξαιρετικη συλλογη μπορει να με ενημερωσει!
Περιμενω τις προσφορες σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Despise kai ta muala sta kagkela