Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Kawir

black metal

Line-up
Thertonax - Guitar, vocals
ES "Erichthonios" - Vocals, keyboards, samplers
Orfni - Lyrics, female vocals
Nosoforos - Bass
Vriareos - Drums

Ex-members
Necroabyssus - Vocals
Porphyrion - Guitar
Nikos - Guitar
Panos - Bass
Kostas - Drums
John - Synths
Eskarth - Guitar
Diavelgenus - Vocals
Iapetos666 - Vocals

Οι Kawir είναι μια περίεργο περίπτωση συγκροτήματος. Δημιουργήθηκαν το 1993 στην Αθήνα ως Κάβειρος από τον Thertonax (που τότε ονομαζόταν Mentor) και εξαρχής κινούνται στον ακραίο χώρο (black metal). Η ιδιαιτερότητά τους όμως έχει να κάνει με τους στίχους τους, οι οποίοι είναι γραμμένοι στα αρχαία ελληνικά, το οποίο όχι μόνο για την εποχή τους αλλά ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα είναι αν μη τι άλλο μεγάλη πρωτοτυπία, παρόλο που πλέον υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα με ητν αντίστοιχη "λόξα" (εξ όσων γνωρίζω). Δισκογραφικά θα τους χαρακτήριζα ως εξαιρετικά δραστήριους, αφού πρακτικά από την ημέρα που ξεκίνησαν και μέχρι σήμερα όλο και κάτι θα κυκλοφορήσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε αυτό είναι demo, είτε EP, είτε split, είτε δίσκος. Παραδόξως, παρά την έντονη παρουσία τους ήταν διαχρονικά ένα συγκρότημα ηπίων τόνων που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει συχνά εξαφανισμένο από προσώπου γης. Οι λάτρεις του είδους απ'όσο ξέρω τους γουστάρουν αρκετά. Σημειωτέον ότι η μετονομασία τους σε Kawir έγινε αρκετά νωρίς στην σταδιοδρομία τους.


Κυκλοφορίες
Demo 93 (1993)
Split with Sigh (single) (1994)

Eumenides (single) (1994)

The Adored City of Olympus (single) (1995)

To Kavirs (EP) (1995)
The Ancient Spirits (demo) (1996)

To Kavirs (1997)
Epoptia (1999)
Split with Nocternity (single) (2002)
Split with Zemial (single) (2003)
Arai (2005)
Dei Kabeiroi (συλλογή) (2006)
Ophiolatria (2008)


Λίγα δικά μου λόγια
Δεν μπορώ να πω ότι το black μου αρέσει και ιδιαίτερα. Για την ακρίβεια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το απεχθάνομαι (για σωρεία λόγων) οπότε για να κινήσει την περιέργειά μου κάποιο συγκρότημα πρέπει να το θεωρώ μάλλον πολύ καλό. Και μάλλον ένα τέτοιο είναι και οι Kawir. Κάποιες δουλειές τους μου αρέσουν, παρά τον ακραίο ήχο τους. Βέβαια, όχι ότι "ασπάζομαι" και αυτό που βγάζουν, αφού θεωρώ την όλη προσπάθειά τους υπερβολικά ασύνδετη -τρόπον τινά- (μουσική αμιγώς βορείου προελεύσεως με αρχαιοελληνικό στίχο και image καθώς και μελωδίες που επιθυμούν να προσεγγίσουν αρχαιοελληνικά πλαίσια), όμως ως τελική προσπάθεια δεν θα την χαρακτήριζα άσχημη. Εξάλλου όπως είπα και πιο πάνω, απ'όσο γνωρίζω οι λάτρεις του είδους τους έχουν σε μεγάλη εκτίμηση και αυτό προφανώς λέει περισσότερα. Για τα δικά μου γούστα, ως εκεί όμως...


Ιστοσελίδες
Οι Kawir στο myspace

Kawir- To Kawirs


Kawir- Artemis


Kawir- Ophiolatreia

3 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Ό,τι και να πούμε για τους Κάβειρους λίγο είναι. Ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως.

Hades είπε...

Σίγουρα ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το πόσο καλοί είναι πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εκτός αντικειμένου μου για να το γνωρίζω.

KOSATHEL είπε...

Δεν είμαι φαν του είδους, αλλά οι Κάβειροι είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα,