Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Nemesis

heavy/power metal

Line-up
Tasos Karapapazoglou - Vocals
Kostas Paraskevas - Guitar
Tassos K. - Bass
Mark Faitas - Drums
Tassos K. - Keyboards

Ex-members
Kostas Tsirpinakis - Drums

Οι Nemesis κατάγονται από την Καβάλα. Δημιουργήθηκαν κάπου στα τελειώματα της δεκαετίας του 80. Η μουσική τους δεν είναι ιδιαίτερα απλή: ναι μεν η βάση της είναι το power, όμως έχουν και πιο στρωτές heavy στιγμές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν και το progressive (αν και όχι ιδιαίτερα αισθητά, νομίζω). Στο "καρνέ" τους έχουν δύο demo (το 1991 και 1995 αντίστοιχα), έναν δίσκο (2000) και μια συλλογή (2001). Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής τον δίσκο δεν τον έχω δει ποτέ μου, μήτε έχω την οποιανδήποτε πληροφορία περί αυτού, αλλά θεωρώ ότι η πληροφορία ισχύει. Ως συγκρότημα ήταν εξαιρετικό: αυτό φαινόταν και συνθετικά και εκτελεστικά. Επίσης διέθετε έναν εκπληκτικό τραγουδιστή. Διαλύθηκαν μάλλον αμέσως μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου δίσκου και στην συνέχεια κάποια μέλη τους δημιούργησαν τους Windfall για τους οποίους θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Να σημειωθεί επίσης ότι η συλλογή Lost Humanity δεν είναι τίποτε άλλο από τα δύο demo τους (τα οποία και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα).


Κυκλοφορίες
Against the Past (demo) (1991)
Neverending Story (demo) (1995)
Dreamscape (2000)

Losto Humanity (2001)

Λίγα δικά μου λόγια
Η πρώτη μου επαφή με τους Nemesis ήταν λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους demo, κάπου στο 1991 δηλαδή, οπότε και άκουσα το τραγούδι Lost Humanity (που θα ακούσετε παρακάτω σε μια... εκτέλεση-έκπληξη!). Αυτονόητος ο πανικός που επικράτησε μετά αναφορικά με το που και πως μπορώ να βρω το demo. Όταν -πολλά χρόνια μετά- άκουσα ότι το είχαν διαλύσει δεν μπορώ να πω ότι χάρηκα και ιδιαίτερα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί το διέλυσαν, έστω και προς όφελος των Windfall, αφού θεωρώ ότι ήταν ένα συγκρότημα με εξαιρετικές δυνατότητες.

Ιστοσελίδες
-

Nemesis- Lost Humanity (live from Molon Lave festival)
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


(ακούστε προσεκτικά την φωνάρα στο ξεκίνημα. Μετά, μπορείτε να την ξανακούσετε...)


Nemesis- Against the Past
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

4 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Τι να λέμε... Συγκροτηματάρα... Το against the past το έχω, το δεύτερο όχι. Τον δίσκο τους ούτε εγώ τον έχω ακουστά.

Υγ. Φτιάξε λίγο τα widget γιατί δεν εμφανίζουνε κανένα τραγούδι.

Hades είπε...

Πολύ καλό και το δεύτερο, όμως νομίζω όχι σαν το πρώτο. Θα κοιτάξω να ανεβάσω τίποτε να πάρεις μια γεύση. Ο δίσκος (η συλλογή) έστω και λίγο δύσκολα βρίσκεται πάντως να ξέρεις.
Τα έφτιαξα τα τραγούδια... Δεν μπορώ να καταλάβω τι το πιάνει το esnips και μπετώνει έτσι...
Μεγάλη μπάντα όντως.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ,ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΟΙ NEMESIS EIXANE ΒΓΑΛΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΒΙΝΕΟΚΛΙΠ ΝΟΜΙΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ:Secret Ambitions,ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥΣ"DREAMSCAPE".KANΩ ΛΑΘΟΣ;ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ;ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΠ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ.

adikimenos2 είπε...

Oι "Νemesis" δημιουργήθηκαν το 1989 στην Καβάλα από τους Τάσο Καραπαπάζογλου φωνή και μπάσο, Κώστα Παρασκευά κιθάρες και φωνητικά και Χρήστο Καπετάνιο τύμπανα. Η πρώτη τους δουλειά έρχεται το '91 με τίτλο "Againist The Past". Ο μουσικός χώρος που κινείται η μπάντα είναι το power progressive metal με αρκετές αναφορές στο κλασικό heavy, αλλά και speed στοιχεία. Οι κριτικές που αποσπούν είναι πολύ καλές από ελληνικά και ξένα περιοδικά και fanzines, αλλά κυρίως από τους οπαδούς της metal σκηνής. Αρκετά αντίτυπα κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό ενώ πολλά από τα κομμάτια συμπεριελήφθησαν σε διάφορες metal συλλογές. Ακολουθούν ζωντανές εμφανίσεις με καλύτερη στιγμή τη συμμετοχή του group στο δεκαήμερο festival της "Μολών Λαβέ" στο "Ρόδον Club" στην Αθήνα. Το '95 προσχωρεί ο Μάρκος Φαϊτάς στη θέση του ντράμερ και το group ηχογραφεί τη νέα του δουλειά με τίτλο "Neverending story". Κι εδώ οι "Nemesis" κινούνται στο χώρο του power metal με πολύ περισσότερα όμως στοιχεία κλασικού heavy στο ύφος αλλά και στον ήχο μια που το group παίζει πια πιο ώριμο metal. Οι κριτικές κι εδώ είναι πάρα πολύ καλές, ενώ για τις συναυλίες επιστρατεύεται session δεύτερος κιθαρίστας. Το "Neverending Story" κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως ανεξάρτητη παραγωγή ενώ στη Γερμανία κυκλοφορεί από την "Concrete Records". Διανέμεται επίσης μέσω αλληλογραφίας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία. Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις αφήνουν τη μπάντα για λίγο έξω από τα μουσικά δρώμενα. Η επιστροφή έρχεται το '98 και σηματοδοτείται από την αλλαγή της θέσης του ντράμερ την οποία καταλαμβάνει ο πολύ καλός Κώστας Τσιρπινάκης (ex "Black Rose"). Παράλληλα αποφαζίζουν να πάρουν πολύ πιο ζεστά το θέμα δημιουργώντας στη πόλη τους την Καβάλα το δικό τους studio ηχογράφησης, ώστε να μπορούν να δημιουργούν ελεύθερα και να έχουν το προσωπικό τους ήχο. Μετά λοιπόν από επτά μήνες αναζητήσεων και πειραματισμών ηχογραφούν την τρίτη τους παραγωγή που έχει τίτλο "Dreamscape" που περιλαμβάνει δέκα τραγούδια. Στο "Dreamscape", το ύφος του γκρουπ είναι μια στροφή σε progressive rock-hard rock προσανατολισμούς, με αρκετά στοιχεία ψυχεδέλιας και δυναμικά περάσματα. To synth που εμφανώς προστίθεται στον γενικό ήχο αναλαμβάνει ο Τάσος Καραπαπάζογλου ενώ στα lives ο Λευτέρης Μπούρας. Παράλληλα προχωρούν στη δημιουργία video clip του κομματιού "Secret Ambitions" του οποίου την παραγωγή αναλαμβάνει η "Spooky Productions". Το video βασίζεται σε μια έξυπνη ιδέα του Λουκά Κούχτιν που έκανε και τη σκηνοθεσία ενώ το μοντάζ είναι του Γιάννη Νικολαϊδη, βασικών συντελεστών της "Spooky Productions" και προβάλεται στην "ΕΤ 3" στην εκπομπή "Jammin", αλλά και σε διάφορους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. To Νοέμβριο του '01 σε συνεργασία με την "C.M.C Records", κυκλοφορούν σε βινύλιο τα "Against The Past" και "Neverending Story", σε remaster και νέα συλλεκτική συσκευασία με τίτλο "Lost Humanity". Στη μπάντα έχουν προσχωρήσει στα τύμπανα ο Νίκος Τσιλιγκούδης και στα synthies ο Πάρης Τσίρτσης.