Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Northwind

hard rock/heavy metal

Line-up
Kostas Nikolaidis - Bass/Vocals
Panos Tsakiroglou - Guitar
Thodoros Doulamis - Lead Vocals
Thanasis Tsimoudis - Drums

Ex-members
Thomas Tsilias - drums
Paulic Fakiroudis - drums
Sakis Fotiadis - drums
Panagiotis Papachantzis - drums
Michalis Bourmas - guitars
Michalis Mavroudis - guitars

Οι Northwind προέρχονται από την Θεσσαλονίκη και στην θεωρία τουλάχιστον είναι (νομίζω) το πρώτο ελληνικό metal συγκρότημα. Το γιατί λέω "στην θεωρία" είναι κάτι που θα αναλύσω πιο κάτω. Λογικά το συγκρότημα πρέπει να δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 (μην πω στα τέλη αυτής του 70), ενώ η πρώτη τους δουλειά κυκλοφόρησε το 1982 και τολμώ να πω ότι η όποια σχέση της με το μέταλ είναι μάλλον υπό μορφή... υπονοούμενου. Ηχητικά δηλαδή ίσως και μετά βίας θα χαρακτήριζα hard rock το αποτέλεσμα, όμως με αρκετή υπομονή και ακόμη περισσότερα ακούσματα φαίνεται ότι το συγκρότημα γενικά κάτι προσπαθεί. Το 1987 κυκλοφόρησε (από την ΕΜΙ παρακαλώ) η δεύτερη και δυστυχώς τελευταία τους δουλειά, υπό οτν τίτλο Mythology. Ηχητικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο "βαρύ", και πάλι όμως μετά βίας μπορείς να το πεις μέταλ παρόλο που αυτήν τη φορά το πλησιάζει πάρα πολύ (γι'αυτόν τον λόγο και προσωπικά τον εκλαμβάνω ως μέταλ). Εδώ βέβαια πρέπει να σκεφτούμε το εξής: όταν οι Flames κυκλοφόρησαν το Made in Hell, ο ήχος δεν απεικόνιζε σε καμία περίπτωση αυτό που έβγαζαν οι Flames, οι οποίοι κοπάναγαν ανηλεώς κιόλας. Είναι σαφές λοιπόν ότι η "ψαλίδα" θα άνοιγε κατά πολύ περισσότερο σε έναν ήχο σαν αυτόν των Northwind. Εξάλλου όχι μόνο τότε, αλλά και για πολλά χρόνια η φράση "παραγωγή heavy metal" ήταν κάτι τελείως άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα. Όπως και να'χει, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως θα μπορούσε να ακούγεται με τα σημερινά δεδομένα ο ήχος αυτής της πραγματικά πολύ μεγάλης μπάντας, πλήν ίσως μόνο των ιδίων.
Να αναφέρω επίσης και μερικές "λεπτομέρειες": παρόλο που το να βρεις πληροφορίες για τους Northwind είναι εξίσου εύκολο με το να βρεις σκύλο που μιλάει αγγλικά, αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρακτικά το προσπαθούσαν μόνοι τους επί σειρά ετών κιόλας, με κυριότερο όπλο τις εμφανίσεις τους. Το κατά πόσον όντως ισχύει, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Επίσης, οι Northwind διαλύθηκαν σε ένα χρονικό σημείο που είχαν αρχίσει να δραστηριοποιούνται για την κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δύο δίσκοι των Northwind είναι από τα πλέον σπάνια και συλλεκτικά βινύλια ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο: είτε δεν βρίσκονται καθόλου, είτε αν βρεθούν θα κοστίζουν πανάκριβα όσο δεν φαντάζεστε, είτε αν βρεθούν προορίζονται μόνο για ανταλαγή (κάτι που ειλικρινώς δεν κατάλαβα ποτέ μου). Επίσης, πέραν των δύο δίσκων τους υπάρχει η πληροφορία ότι έχουν κυκλοφορήσει και ένα demo το 1983. Το κάτά πόσον ισχύει κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν δύναμαι να το επιβεβαιώσω.

Κυκλοφορίες
Northcomin' (1982)
Mythology (1987)
Λίγα δικά μου λόγια
Οι Northwind ήταν μια πραγματικά μεγάλη αλλά και πρωτοποριακή μπάντα. Παρά τον ήχο που φτάνει στο αφτί, όπως προείπα το πιθανότερο είναι ότι οι Northwind κάτι άλλο ήθελαν να βγάλουν (αν και ίσως όχι απαραίτητα τόσο πολύ διαφορετικό). Τον πρώτο τους δίσκο τον έχω ακούσει ελάχιστες φορές και δεν μπορώ να πω ότι μου είχε κάνει την ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση. Η δεύτερή τους δουλειά όμως ακόμη κι έτσι είναι πραγματικά εξαιρετική, αφού περιέχει μερικά πάρα πολύ καλά τραγούδια. Το γεγονός ότι διαλύθηκαν ενώ ουσιαστικά ετοίμαζαν δίσκο το θυμάμαι από μια συνέντευξή τους, σύμφωνα με την οποίαν ήταν έτοιμοι να μπουν στο στούντιο (στο οποίο ίσως να μην πρόλαβαν να μπουν ποτέ κιόλας) θα το χαρακτήριζα λυπητερό. Όπως και να'χει, η προσφορά τους είναι μάλλον ανεκτίμητη.

Ιστοσελίδες
-

Ολόκληρο το Mythology στο vibrations of doom
(χρειάζεται real player)

Northwind- Prometheus the Man

6 σχόλια:

Unknown είπε...


www.panostsakiroglou.gr


to site ενος απο τα μέλη του group
οπου περιέχει και υλικό τους.

Hades είπε...

Απ'ό,τι είδα είναι under construction για την ώρα, αλλά θα το κρατήσω κατά νου όταν φτιαχτεί. Να'σαι καλά φίλε...

Ανώνυμος είπε...

Ολα καλά τα λέτε αλλα δεν γράφετε ούτε κάν το όνομα του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ που είναι και το κυριο στέλεχος του συγγροτήματος. Για όσους δεν το ξέρουν ο παπαδόπουλος ήταν και η ψυχή του γκρούπ.

Με πολύ αγάπη (ο παλεώτερος οπδός του συγγροτήματος) "Τζιμάκης"
Mycarfix@gmail.com

papahatzis είπε...

pisteuo pos "an" iparxi ligo sebasmos apo ton dimiourgo autis tis selidas, tha eprepe na anaferthei kai ston idriti-sintheti-stixourgo ton Northwiind, "Kostas Papadimitriou-Papadopoulos"

Ανώνυμος είπε...

οντως δεν αναφερεται το ονομα του κωστα παπαδοπουλου κι αυτο ειναι λυπητερο για καποιον ο οποιος ηταν το Α και το Ω αυτης της μπαντας..οπως και να΄χει αποτελεσαν μια απο τις πιο σημαντικες,και μεγαλες μπαντες στο ελληνικο στερεωμα..ονοματα μεγαλα,μουσικοι αριστοι,που κατεθεσαν τη ψυχη τους πανω στο βωμο της hard rock μουσικης σκηνης...παπαδημητριου,τσακιρογλου,δουλαμης,νικολαιδης,παπαχατζης αλλα κι ολοι οι αλλοι,δε μπορεις παρα να τους σφιξεις το χερι και να υποκλιθεις...

Unknown είπε...

Όντως είναι λυπηρό που δεν αναφέρεται το όνομα του Κώστα (τον οποίο γνωρίζω και προσωπικά). Στη φωτό είναι ο τελευταίος.
Πάντως αν σκεφτούμαι πότε δραστηριοποιήθηκε αυτή η μπάντα, σε ποιά χώρα, σε ποιά πόλη και με ποιές συνθήκες τι ψάχνουμε να βρούμε? Να λέμε και ευχαριστώ.
Πριν το τέλος τους βρισκόταν στο Λονδίνο για τον τρίτο τους δίσκο αλλά δυστηχώς....

Όταν πριν 10 χρόνια αγόρασα το σπίτι μου με έκπληξη ανακάλυψα οτι με τον Κώστα είμασταν γείτονες.
Απο το 1986 που τους ανακάλυψα μου βγήκε η ψυχή να βρώ τους δίσκους τους και ιδίως τον πρώτο.

Μακάρι να είχαμε κι άλλες τέτοιες μπάντες.
Μπράβο τους.

Rizos 'thrash' Io