Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Rotting Christ



black metal

Line-up
Sakis Tolis (Necromayhem) - Guitars, Vocals
George Bokos - Guitars
Andreas Lagios - Bass
Themis Tolis (Necrosauron) - Drums

Ex-members
Kostas Vassilakopoulos - Guitars
Jim Patsouris - Bass
Magus Wampyr Daoloth- Keyboards
Panayiotis - Keyboards
Georgios Tolias - Keyboards

Κατ'αρχήν μια απαραίτητη διαυκρίνιση: κατ' εμέ ο όρος black metal είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που έχει επικρατήσει, αλλά ας όψεται το πως έχει επικρατήσει. Πάμε στο διά ταύτα τώρα. Δε νομίζω να χρειάζονται και πολλές συστάσεις για τους Rotting Christ, αφού λογικά όλοι τους γνωρίζουν λιγότερο ή περισσότερο. Νομίζω ότι είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά συγκροτήματα που υπάρχουν έως σήμερα. Δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1987 από τα αδέλφια Σάκη και Θέμη Τόλη, παίζοντας ένα αισχρό πράγμα που μάλλον προς το grindcore πλησίαζε (και που κυριολεκτικά δεν ακούγεται). Η πρώτη τους δουλειά ήταν ένα split με κάποιους επίσης grindcorάδες ονόματι Ηχορρύπανση. Γενικά στα πρώτα τους χρόνια κυκλοφόρησαν πολλά demo, εκ των οποίων το σημαντικότερο και μάλλον πιο γνωστό είναι το Satanas Te Deum. Η πρώτη τους ένδειξη ότι (μουσικά) άρχισαν να σοβαρεύονται ήταν μάλλον το ΕΡ Passage to Arcturo του 1991 (το οποίο όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι επίσης δεν ακούγεται. Γούστα είναι αυτά θα μου πείτε). Μέσα από διάφορες δουλειές, όπως singlάκια, καθώς και συναυλίες τελικά μ'αυτά και μ'αυτά κυκλοφορούν την πρώτη τους δουλειά ονόματι Thy Mighty Contract εν έτει 1993, το οποίο μάλλον παραδόξως από τότε κιόλας μου άρεσε πολύ (ιδίως το εκπληκτικό Sign of Evil Existence). Στον (πιο πολύ) κόσμο όμως άρχισαν να γίνονται γνωστοί από την επόμενη χρονιά με την κυκλοφορία του Non Serviam το οποίο ήταν όντως εκπληκτικό (παρά την μάλλον κάκιστη παραγωγή). Έκτοτε οι RC έχουν κυκλοφορήσει πάμπολλες δουλειές και νομίζω ότι από πλευράς καριέρας είναι το υπ'αριθμόν ένα ελληνικό συγκρότημα. Καλώς ή κακώς, εδώ και χρόνια η μπάντα είναι γνωστή παντού στο εξωτερικό. Για να γίνει κάτι τέτοιο υπήρξαν πολλές συνιστώσες. Δε νομίζω να αμφισβητεί κανείς το γεγονός ότι ο Σάκης και η παρέα του έχουν στρώσει κώλο για τα καλά (η επιτυχία άλλωστε ποτέ δεν έρχεται μόνη της), όμως η αλήθεια είναι ότι οι RC στάθηκαν και απίστευτα τυχεροί αφού πέτυχαν ουσιαστικά την άνοδο (λέγε με μόδα δηλαδή) τόσο του death όσο και του black metal σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται ως ότι ήταν πολύ πιο εύκολο για μια μπάντα να κινήσει την προσοχή ή ακόμη και να υπογράψει κάποιο συμβόλαιο εάν έπαιζε στο προαναφερθέν στυλ. Όπως και να'χει, οι Rotting Christ αν μη τι άλλο εκτός από τυχεροί στάθηκαν και ικανοί να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μυαλά και να γίνουν αυτό που είναι σήμερα. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω στην δισκογραφία τους, την οποία πρακτικά εκτός από... παρακάτω μπορείτε να πληροφορηθείτε και παντού, θα σταθώ όμως στον εκπληκτικό τελευταίο τους δίσκο υπό τον τίλο Τheogonia ο οποίος είναι αριστούργημα από... την κορφή ως τα νύχια. Θεωρώ πως είναι πολύ μακράν η καλύτερή τους δουλειά, η πιο ψαγμένη και η πιο ποιοτική. Και είναι παράλληλα η δουλειά τους που έχω ακούσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της μπάντας.
Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις που θεωρώ σημεντικές. Αν εξαιρέσουμε τον αρχικό... "ανέντιμο" (grind) βίο του συγκροτήματος, υπάρχει μια αρκετά εσφαλμένη εικόνα για το συγκρότημα: όταν με ρωτάνε τι πιστεύω ότι είναι οι Roting Christ η απάντησή μου είναι συνήθως κοφτή: επικάδες. Και το εννοώ. Πολύς κόσμος τους βλέπει ως black συγκρότημα. Από μιαν άποψη είναι, όμως έχουν απίστευτα επικά στοιχέια στην μουσική τους (ιδίως στην τελευταία δουλειά τους). Δεν θα διαφωνήσω ότι το στυλ τους είναι μάλλον δύσπεπτο για πολλούς, προσωπικά όμως κάποια τραγούδια τους μου αρέσουν υπερβολικά πολύ, ακόμη κι αν είναι σε δίσκους που δεν με συγκινούν ιδιαίτερα. Με αυτά θέλω να πω ότι οι RC δεν είναι και ιδιαίτερα... μονοδιάστατο συγκρότημα όπως τα περισότερα του είδους. Κι όσον αφορά τον ήχο τους, αν και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω πλήρως θα τον χαρακτήριζα μάλλον αμιγώς ελληνικό.

Κυκλοφορίες
Split EP (με Ηχορρύπανση) (1988)

Satanas Te Deum (demo) (1989)

Split (με Monumentum) (1991)

Passage to Arcturo (EP) (1991)

Dawn of the Iconoclast (single) (1992)
Apokathelosis (single) (1993)

Thy Mighty Contract (1993)

Non Serviam (1996)

Triarchy of the Lost Lovers (1996)

Thy Mystical Meeting (EP) (1997)

A Dead Poem (1997)

Sleep of the Angels (1999)

Khronos (2000)

Genesis (2002)

Sanctus Diavolos (2004)

Theogonia (2007)


Σημείωση: αναφέρω την δισκογραφία τους όπως αυτή παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Αν μπείτε στο metal archives θα βρείτε... κι άλλο τόσα. Δεν γνωρίζω κατά πόσον ισχύουν όλα τα "επιπλέον" αλλά το πιθανότερο είναι πως υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας.


Λίγα δικά μου λόγια
Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ μεγάλη μπάντα, ανεξαρτήτως προσωπικού γούστου και προτιμήσεων. Μπράβο τους που άδραξαν την ευκαιρία και ανέβηκαν στο διεθνές μεταλλικό στερέωμα. Όπως έιπα, ο τελευταίος τους δίσκος μου αρέσει τρελά. Όπως και να'χει, αναφορικά με τα γούστα μου οι RC δεν είναι το συγκρότημα που θα με πολυενθουσιάσει, όπως προανέφερα όμως έχουν κάποια τραγούδια που μου αρέσουν πάρα πολύ.

Ιστοσελίδες
Rotting Christ
Οι Rotting Christ στο myspace
Επικοινωνία:
rchrist@ath.forthnet.gr
sakis@rotting-christ.com
andreas@rotting-christ.com
george@rotting-christ.com


Rotting Christ- Keravnos Kyvernitos


Rotting Christ- Athanatoi Este


Rotting Christ- Sign of Evil Existence

4 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Ό,τι και να πούμε γι' αυτό το συγκρότημα είναι λίγο. Είναι στην κυριολεξία ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ. Δε νομίζω να υπάρχουνε λόγια να περιγραφτεί, απλώς ακούστε τη μουσική τους.

Hades είπε...

...
Ντάξει, τουλάχιστον για 'μένα τα είπα. Ανά τα κέφια μου...

Ανώνυμος είπε...

einai poli kaloi oxi mono ego alla kai olos o kpsmos to lei....to komatia einai gamata kai i diskografia "sleep of the angells" episis kai idietera to komati :after darh i feel" mpravo stous ROTTING CHRIST kai stou voi8ous!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ante kai tin kainourgia diskografia eimai o MIMITIS"RC"pou egrapsa kai to pano sxolio arxizontas etsi:eina poli kaloioxi mono............"after dark i feel"